Startsiden | Historikk | Nyere tid | Medlemmer | Kontakt
Tips en venn

Stiftelse av "melland forts venner"

 

 
 
arrow  Kultur/underholdning arrow Stor interesse for kystfortet
Om nettutgaven
 
 
 
 
 

Fra våre lesere

Leserinnlegg
 
Stor interesse for kystfortet PDF Utskrift E-post
onsdag 18. april 2007
melland_kystforts_venner_styret_1.jpgAURE: Stiftelsen av interesseforeningen Melland Forts Venner er historisk. En enstemmig forsamling valgte følgene styre: Ivar Olav Halse t.v., Tore Olav Melland, Johannes Finnset, leder, Kåre Torseth, Sture Karlsen. Hylsen de holder er fra en av kanonene som befant seg i en av to kanonstillinger på Støttepunkt Melland under krigen.


 

■ Odd Thore Erichsrud

– Jeg tenkte at det kanskje ville komme ti, tolv personer, og så er gymsalen full, sa en veldig glad grunneier og primus motor bak arbeidet med å få Melland Fort på turistkartet og fram i lyset igjen, Johannes Finnset.
Melland Fort på Skarsøya myldret av virksomhet under krigen. På 50. og 60-tallet forsvant dessverre de fleste installasjoner, materiell, og annet fra det kjente kystfortet. Men historien ligger fremdeles som et slør over området, som lenge har vært interessant reisemål for både turister og lokalbefolkning.

Historisk leder
Grunneier Johannes Finnset har i mange år holdt det naturskjønne området godt tilgjengelig for publikum, men har også lenge bedt om hjelp fra kommunen. Det fikk han i fjor, da det ble enighet om å satse på utvikling av fortet i turistsammenheng. Det førte til at et interimsstyre ble nedsatt. Fram til møtet tirsdag har det utarbeidet blant annet vedtekter, som ble vedtatt i stiftelsesmøtet.
Valg sto også på programmet. Forsamlingen ble raskt enige om at Johannes Finnset skulle være foreningens historiske første leder. Før han ble valgt fortalte han historien bak fortet, men også hvilke visjoner medlemmene i foreningen bør ha framover.
– Vi har med økonomisk hjelp fra kommunen opprettet en hjemmeside. Dessverre er den tom for tiden, men vi håper noen skriveføre personer melder seg frivillig til å oppdatere den. Vi har en del bilder fra kystfortet under krigen, men det finnes sikkert mange flere. De skulle vi gjerne frå tak i, om ikke annet for å få kopiert dem.
Bygninger, som lasarettet, kanoner, lokomotivet, jernbanespor og andre ting, ble fjernet på femti og sekstitallet, men en god del ting befinner seg fremdeles i området. Derfor må vi få ryddet terrenget og få dette fram i dagen igjen. Vi må ta vare på det som er i området. Fortet kan vi aldri føre tilbake til slik det opprinnelig var under krigen, men vi må gjøre det beste vi kan ut av det som finnes tilgjengelig. Dette dreier seg om en historisk interessant og viktig periode i Aure, sa Finnset.

Har mange ønsker
Han kunne også fortelle at området er litt skiltet. Folk finner fram til blant annet det kjente Jutulholet, men skiltingen må bli bedre.
– I det hele tatt er det en fin familietur å vandre langs stiene til Jutulholet og området for selve Støttepunkt Melland. Det var fullt av turister i området i påska. Det er artig at folk, når de kommer, får seg en god opplevelse i området. Vi må bare gjøre opplevelsen enda bedre for dem. Mitt ønske at vi framover får anlagt en kjørbar vei for enkle kjøretøy langs det flere kilometer lange gamle jernbanesporet på støttepunktet. Det ville også være artig om vi fikk avstikkere i form av gang- og sykkelstier til kanonstillinger, stedet der lasarettet sto, blant andre, sa Finnset.
Mange tegnet seg som medlemmer under stiftelsesmøtet, men selvfølgelig håper foreningen at enda flere melder seg inn. Det er åpent for medlemskap for både privatpersoner, bedrifter, lag og foreninger. Kontingenten ble satt til 200 kroner for privatpersoner, og 1.000 kroner for de andre nevnte.
Som nevnt ble Johannes Finnset valgt til leder. Med seg i styret fikk han Kåre Torseth, Aure historielag, Sture Karlsen, Aure næringsforum, Ivar Olav Halse, Tore Olav Melland. Styret skal konstituere seg selv senere.